Hlavná navigácia
Úvod

Čokoláda

 

V obchodoch si môžeme vybrať zo stovky druhov čokoládových produktov. V lete sa ochladzujeme čokoládovou zmrzlinou, v zime sa zahrievame horkou čokoládu. Čokoláda je proste zázrak.

 

Čo je vlastne čokoláda?

Základným produktom čokolády sú kakaové bôby. Prirodzenou súčasťou čokolády je kakaové maslo, ktoré sa v priebehu výroby oddelí a potom sa do čokoládové hmoty vráti. Kvalitná čokoláda by mala obsahovať kakaovú sušinu, kakaové maslo, trstinový cukor a vanilku, prípadne sójový lecitín pre lepšiu konzistenciu. Mliečna čokoláda samozrejme obsahuje aj sušené mlieko. Ďalšie suroviny sú dodatky, alebo náplne.

 


 

Druhy čokolád

Horká čokoláda: Kvalitná čokoláda by mala obsahovať najmenej 50 % kakaa. Pokiaľ ide o menší podiel, býva dosť sladká. Veľkej obľube sa tešia čokolády s vysokým obsahom kakaa (70 a viac percent).

Mliečna čokoláda: Mliečna čokoláda sa vyrába pridaním kondenzovaného, alebo sušeného mlieka. Predpisy EÚ však vyžadujú v mliečnej čokoláde zastúpenie najmenej 35% kakaa.

Biela čokoláda: Základom je vysoký obsah kakaového masla, bez pevných kakaových častí.

Ochutené čokolády: Okrem základných ingrediencií sú dochucované najrôznejšími arómami.

Čokolády s doplnkami: Obsahujú napr. mandle, želé, cereálie, sušené ovocie a pod. Najväčšej obľube sa tešia mandľové a orieškové čokolády.

Existuje množstvo druhov plnených čokolád. Medzi najbežnejšie patria náplne ovocné, marcipánové a karamelové. Vyrábajú sa aj čokolády s bylinkovým nádychom, s korením atď. Napríklad čokoláda s chilli je veľmi obľúbená v Taliansku.

Biočokoláda: Je vyrobená zo surovín organického poľnohospodárstva, (iba jedno percento svetovej úrody kakaa pochádza z produkcie organického poľnohospodárstva). Čokolády tohto typu sú vyrobené z prvotriednych surovín.

 


 

Čokoláda pre zdravie

Je preukázané, že kvalitné čokolády s vysokým obsahom kakaa majú významný obsah antioxidantov: sú výborným zdrojom horčíka, organickej síry, vitamínu B a ďalších hodnotných látok, ktoré v tele obmedzujú nepriaznivé účinky voľných radikálov, čím znižujú riziko srdcových chorôb. Horčík chráni pred migrénou, aminokyselina L-Arginin zlepšuje imunitu a obnovu buniek a má protistresový účinok. Mastné kyseliny obsiahnuté v kakaovom masle sú zastúpené v malom množstve, čokoláda teda nezvyšuje hladinu cholesterolu, ako sa kedysi tradovalo. A čo viac, kúskom čokolády si môžete vylepšiť náladu. Vyberajte medzi veľmi kvalitnými produktmi a potom môžete maškrtiť pre zdravie.