Hlavná navigácia
Úvod

Káva

Káva povzbudzuje telo i myseľ. Navyše je preukázané, že zlepšuje náladu. Okrem toho, že pitie kávy stimuluje ľudské telo, utužuje tiež medziľudské vzťahy. Ale akú kávu vlastne zvoliť? 

Arabica a Robusta

Káva sa odborne pripravuje ako zmes semien rôznych druhov kávovníka. Ide o kávu arabicu vyrobenú zo semien kávovníka arabského a o kávu robustu zo semien kávovníka robusta.
O chuť a vôňu v mletej kávovej zmesi sa starajú rôzne druhy arabicy, o farbu druhy robusty. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac robusty obsahuje. Iba najdrahšie značky neobsahujú robustu. Káva s označením 100 % Arabica je kvalitnejšia, obsahuje menšie množstvo kofeínu.

Kávové zmesy obsahujú Arabicu aj Robustu v určitých pomeroch, vďaka čomu vzniká nespočetné množstvo chutí.

 

Espresso

Espresso je nápoj objemu 30 ± 5 ml s odporučeným časom extrakcie 20 až 30 sekúnd vyrobený pod tlakom približne 9 barov. Pozor, espresso je len jedno! Varianty piccolo, malé či veľké espresso, presso, expresso neexistujú.

Espresso je základom pre ďalšie kávové nápoje:

  • Americano – espresso doplnené horúcou vodou pre zväčšenie objemu, typicky 1:5
  • Cappuccino – espresso a teplé mlieko vyšľahané na penu, celkový objem 150 – 180 ml
  • Caffé latte – nápoj objemu viac ako 250 ml tvorí teplé mlieko, espresso a mliečna pena
  • Ristretto – podobné espressu, ale jeho objem je 20 ml
  • Double (Dopio) – dvojitá káva, väčšie množstvo vody a dvojitá dávka kávy

 

Kávové kapsule

Kapsulové kávovary sú vyhľadávané nielen do kancelárií, hlavne pre ich jednoduchšiu a čistejšiu prevádzku a ľahšiu údržbu. Medzi kapsulami s kávou je možné vybrať také, ktoré sa dokážu takmer vyrovnať automatickým kávovarom a čerstvo namletej káve. Pri výbere kvalitných kapsúl sa zamerajte na tie, ktoré obsahujú dostatočne stlačenú mletú kávu.             

                       

 

 

Rozpustná káva

Ak je instantná káva vyrobená zo 100% z prírodného a kvalitného produktu, sú jej kvalita a účinky na ľudské zdravie porovnateľné s espressom.

 

  

 

Dochucovanie kávy

Vždy je lepšie dať prednosť čerstvému mlieku, buď teplému, alebo spenenému šľahačom. Sušené mlieka menia vlastnosti kávy, chuť, aj jej vôňu. Čokoláda alebo škorica na správne cappuccino tiež nepatrí, len maskuje chuť nekvalitnej kávy.